Zomereten in de lente

Gepost door: Corry Gepost op: 6 mei 2011 | 0 Reacties

Tags:

Deze dagen zijn het toppunt van lente en zomer ineen. De lente ruik ik als ik naar buiten stap en de seringenboom z'n geuren afgeeft aan de lucht. De zomer voel ik als de zon mijn huid verwarmt. Nu is de zon op je vel op z'n lekkerst, als je de warmte nog kunt hebben en de zon nog geen schaduw eist. Zomer in de lente, dat is de zomer op z'n best. En deze vroege zomer vraagt om een zomerse maaltijd, terwijl ik geniet van de geuren in mijn tuin ga ik op mijn gemak maar eens bedenken wat dat dan zou moeten zijn.

Vanmorgen heb ik gehakt laten ontdooien, dus dat wordt het in elk geval. Op de markt heb ik snijbonen gekocht. Ik had nog geen idee wat ik wilde kopen en deze lagen vooraan. Omdat ik sneller aan de beurt was dan ik denken kon, was de keus snel gemaakt. Snijbonen dus, met tomaat en vanwege het zomerse weer op Griekse wijze, dat wil zeggen 's middags koken en 's avonds als salade eten. En gehakt, maar hoe? In mijn koelkast ontdek ik nog een pakje feta en bedenk dat buiten eten vráágt om gevuld gegrild gehakt: Keftedakia jemista, keftedes gevuld met feta. Een beetje Mediterranee in een Zeeuwse achtertuin!

Snijbonensalade
Voor 2 personen: snijd 1 kleine ui doormidden en dan in plakjes. Verhit 1 el olijfolie in een kleine braadpan en fruit de ui samen met 1 uitgeperst teentje knoflook tot de ui zacht is. Doe er dan 400 gram in vierkantjes gesneden snijbonen, 3 of 4 in kleine stukjes gesneden tomaten, 2 el fijn gesneden platte peterselie, beetje suiker of zoetstof en zout en versgemalen peper naar smaak bij, breng aan de kook en stoof de groente dan in ca. een half uur op een zacht vuur gaar. Regelmatig doorroeren. Laten afkoelen tot lauw-koud.

Keftedakia jemista
Voor 2 personen vermeng je 250 gram rundgehakt met 1 verkruimelde boterham (licht brood, bijvoorbeeld maïsbrood of wit), 1 ei, 1 gesnipperde lente-ui, 1 geperst teentje knoflook, 2 takjes fijn gesneden verse munt, ½ tl gedroogde oregano en zout en versgemalen peper naar smaak. Verdeel het in vier porties en maak er dikke platte schijven van. Maak daarin met de hand een holte, zodat je het gehakt kunt vullen met 1 el geprakte feta (per gehaktschijf) en vouw het gehakt weer goed dicht.

Bestrijk een zijde van het gehakt met wat olijfolie en grill de gehaktschijf in een goed verhitte grillpan (ingevette kant naar beneden). Keer het gehakt en grill ook de andere kant totdat het gehakt krokant en gaar is (ca 10 min). Serveren met de bonensalade en brood, tomatenrijst of gebakken aardappelen.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments