Was het maar vast voorjaar...

Gepost door: Corry Gepost op: 18 januari 2007 | 0 Reacties

Tags: ,

Tjonge wat is het warm.. uit die jas! Een blauwe lucht, de warmte van de zon, het is 19 graden... in Griekenland. Helaas, niet voor mij dus, ik zit in Nederland en lees in de Volkskrant dat het in Athene al volop lente is. Iedereen zit er op een terras, vertelt zinderende verhalen, drinkt wijn of bier en bedenkt wat te doen vanavond...
Gelukkig vertelde de Griekse weerman gisteravond dat het weer dit weekend gaat kantelen en ook de Grieken bedreigd zullen worden door een behoorlijke storm, 12 graden en wie weet zelfs regen.. Hier in Nederland heb ik me al met het mistroostige weer verzoend. Eerst hadden we véél te veel regen, toen véél te veel storm, deze week eindelijk de echte winterse kou, en voordat je er aan gewend bent is het al weer voorbij. En is het weer net zo grijs buiten als dat het al heel de winter was.. Ik heb me dan ook maar op een zonnige maaltijd gestort en smaken uit mijn herinnering gemixt tot een Grieks buffet. En natuurlijk een fles goede rode wijn opengetrokken. Voor wie zich ook wil warmen aan een smakelijke Griekse maaltijd, volgt hieronder het recept (voor vier personen)...


Spanakopittes (spinazietaartjes)
Nodig:
4 plakjes diepvriesbladerdeeg - 300 gram gewassen spinazie - 1 geraspte ui - 1 ei - 50 gram fijngeprakte feta - 50 gram pittige geraspte kaas - 1 eetlepel verse dille of ¼ theelepel gedroogde - zout - peper - peterselie.

Bereiden:
Hak de blaadjes van de spinazie heel fijn, strooi er 1 theelepel zout over en roer goed om. Zet het een uur weg, liefst in een vergiet/zeef zodat het water weg kan. Leg er iets zwaars op. Knijp na een uur de spinazie goed uit.
Roer ze om met de overige ingrediënten. Rol een plakje bladerdeeg dunner uit. Leg aan één kant over de gehele breedte flink wat spinaziemengsel. Rol het bladerdeeg erom heen zoals je een pannenkoek oprolt. Dan vanaf één kant de rol in elkaar rollen zoals een worm doet als hij gaat slapen (althans dat kan ik me zo voorstellen).. Plak de rand goed vast met wat water. Leg het taartje op de bakplaat en herhaal dit nog drie keer met de andere plakjes bladerdeeg. Bestrijk de rolletjes met wat olijfolie en laat ze zo'n 30 minuten midden in een voorverwarmde oven van 220 graden bakken.

Stifado (gestoofd rundvlees)
Nodig:
Olijfolie - 600 gram rundvlees - 150 ml rode wijn - ½ blik gehakte tomaten - 2 el tomatenpuree - 150 ml kokend water - 10/12 cocktailuitjes - 1 flinke teen knoflook (geperst) - ½ tl kaneel - ½ tl oregano - zout - versgemalen peper - (peterselie om te garneren).

Bereiden:
Verhit twee eetlepels olijfolie en bak het in blokken gesneden vlees rondom bruin. Blus het af met de helft van de wijn en laat het 5 minuten pruttelen. Doe de tomaten, tomatenpuree en het kokende water erbij en laat het 10 minuten sudderen. Doe de knoflook, zout, peper, kaneel en oregano erbij. Voeg na ca. een half uur de resterende wijn erbij. Laat nog zeker een uur sudderen tot het vlees gaar is.
Bak intussen de cocktailuitjes in olijfolie rondom lichtbruin. Doe ze bij het vlees als dat bijna gaar is en laat de uitjes meesudderen.
Als het vlees gaar is garneren met fijngehakte peterselie. Serveren met lintpasta of Vlaamse frites of gekookte aardappelen, en bijvoorbeeld sperzieboontjes (zie hieronder).

Sperzieboontjes in tomatensaus

Nodig:
750 gram sperzieboontjes - drie tot vijf (bos)uitjes - 1,5 dl olijfolie - ½ blik gehakte tomaten - 2 dl water - 4 eetlepels verse dille of 1 theelepel gedroogde - 1 teentje knoflook (geperst) - zout - peper.

Bereiden:
Was en snijd de sperzieboontjes. Bak de kleingesneden uitjes glazig met de knoflook in de olijfolie. Voeg de tomaten toe met het water en breng aan de kook. Voeg sperziebonen, zout, peper en dille toe en laat dit in een half uurtje gaar sudderen.

Voorpret
En, eerlijk is eerlijk, al dit lekkere eten bezorgt me al een hoop voorpret. In juni ga ik het allemaal weer proeven onder een Griekse hemel... De eerste plannen zijn weer al gemaakt al wordt het moeilijk kiezen. Naar Athene vliegen, naar Thessaloniki, de Peloponnesus weer bezoeken of toch naar Noord-Griekenland, naar Grieks Macedonië, naar... Tja gelukkig duurt het nog een paar maanden!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments