Stifado – een Griekse klassieker met rundvlees

Gepost door: Corry Gepost op: 12 november 2011 | 0 Reacties

Tags: ,

In mijn boekenkast staat bijna anderhalve meter kookboeken. Allerlei genres, kookstijlen en keukens. Kookboeken, lezen doe ik ze vaak, er echt uit koken een stuk minder. Natuurlijk, als ik een ingewikkeld gerecht helemaal volgens het boekje wil of moet koken (wil ik meestal niet), dan volg ik minutieus het recept. Maar verder blader ik ze vaak alleen maar door als inspiratiebron. Of als start-up, waarbij ik me veel te gemakkelijk laat verleiden om toch allerlei dingen anders te doen. En natuurlijk is zo'n boek handig om te checken of smaken bij elkaar passen of wat voor eigenschappen (en calorieën!) bepaalde ingrediënten hebben. Vandaag wil ik proberen om weer eens volgens het boekje te koken, uit De Griekse keuken thuis.

Het wordt kouder én ik heb de hele middag de tijd om een stoofschotel te maken. Een ideale dag dus voor stifado, de Griekse klassieker die je met konijn (brrr, niks voor mij), rund/kalfsvlees of ook inktvis (octopus) kunt maken. Ik kies voor rundvlees en al bij het lezen van het recept bedenk ik dat ik weer al wat ga afwijken. Stifado maak je met kleine uien, zoals sjalotten of cocktailuitjes. In dit recept worden deze laatste gebruikt (en zilveruitjes genoemd, maar de verse variant is bij ons bekend als cocktailuitjes). Ik heb echter sjalotjes in huis en ga niet nog een keer naar de supermarkt.

Al lezend verrast het mij dat er geen bliktomaten of verse tomaten worden gebruikt maar aangelengde tomatenpuree. Tja, daar ga ik bijna weer; het kost me moeite maar ik besluit toch om het recept te volgen. Geen tomaten dus. Ben benieuwd. Rode wijnazijn heb ik niet in huis, beetje meer rode wijn dus... Enige andere kleine afwijking is het gebruik van vers laurierblad. In het recept wordt de gedroogde variant verpulverd in het gerecht. Een vers blad verpulveren gaat lastig maar volgens mij is het kneuzen ervan ook effectief.

En... is het lekker? Jaaaaaaaa, het smaakt super! Werkelijk heerlijk, anders dan volgens mijn gebruikelijke recept, maar minstens zo lekker. Ik geef hieronder het recept zoals ik het heb gemaakt (dus niet precies zoals in het boek staat):

Moschari stifado - stoofschotel met rundvlees en uitjes

Nodig voor 3 personen: 2 ½ el olijfolie - 500 g rundvlees, in niet te kleine blokjes - 2 teentjes knoflook, gesnipperd - 1 tl gemalen komijn - 1 klein kaneelstokje - 1 dl rode wijn - 1 takje verse rozemarijn - 1 (vers, indien beschikbaar) laurierblaadje - 1 el tomatenpuree, aangelengd met 500 ml heet water - 350 g cocktailuitjes, heel gelaten - ½ el bruine rietsuiker - zout en versgemalen zwarte peper.

Verhit de olijfolie in een braadpan en braad de blokjes vlees rondom aan. Ze hoeven niet echt bruin te worden. Roer de knoflook en de komijn erdoor. Leg het kaneelstokje in de pan, kook alles enkele tellen door en schenk dan de wijn erbij. Laat het vocht 3-4 minuten goed borrelen en grotendeels verdampen.

Voeg de rozemarijn en het laurierblaadje toe, met de aangelengde tomatenpuree. Roer alles goed en breng het op smaak met zout en peper. Stoof het gerecht afgedenkt ca 2 uur tot het vlees gaar is. Verdeel te uitjes over het vleesmengsel en schuif de pan heen en weer of roer heel voorzichtig. Strook de suiker op de uitjes. Stoof alles afgedekt nog 30 minuten op laag vuur, tot de uitjes zacht zijn maar nog niet uit elkaar vallen. Voeg zo nodig wat heet water toe. Roer heel voorzichtig de uitjes door de saus, verwijder het takje rozemarijn, het laurierblaadje en het kaneelstokje.

Serveer met gekookte aardappelen of pasta en een groene groente of bloemkool.

[foto volgt - die ben ik vergeten te maken]

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments