Simpel en lekker: vruchten-noten ontbijtkoek

Gepost door: Corry Gepost op: 11 december 2011 | 4 Reacties

Tags:

Zondag is vaak zo'n dag waarop ik, zeker 's morgens voordat een visite-, wandel- of anderszins sociaal tijdstip is aangebroken, van alles bak en kook voor de rest van de week. Brood, soep, cake of zoals vandaag ontbijtkoek. Aangezien ik 's morgens een zeer beknopt, precies op elkaar afgestemd programma heb om er in te slagen rond 8 uur op mijn werk te zijn, schiet het rustig ontbijten er vrijwel altijd bij in. Als ik opsta nadat de wekker is gegaan heb ik gewoon niet meer dan drie kwartier en dan is het dus zonder ontbijt de deur uit. Geen probleem, want eenmaal achter mijn PC drink ik een mok thee en eet een plak zelfgebakken ontbijtkoek, vol vruchten en noten. Als dat niet verantwoord is? Laughing

De koek is trouwens ook geslaagd gebleken als collegiale traktatie... Voor de liefhebbers hieronder het recept.

Vruchten-notenbrood (ontbijtkoek)

Voor 12 sneden: 50 g havermout - 300 ml melk - boter - 240 g zelfrijzend bakmeel - 1 flinke tl bakpoeder - 75 g bruine basterdsuiker - 1 tl kaneel - 3 el honing - 1 ei, losgeklopt - 125 g gedroogde kersen of cranberry's* - 50 g gedroogde appel*, in blokjes - 5 el grof gehakte amandelen.

Doe de havermout in een kom, schenk de melk erover en laat 30 min staan. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een brood- of grote cakevorm in met boter en bekleed hem met bakpapier.

Zeef het meel en bakpoeder in een kom en meng havermoutmengsel, suiker, kaneel, honing, ei, gedroogd fruit en 3 el amandelen er goed door. Schep het mengsel in de vorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de rest van de amandelen. Bak het brood 45 min of tot het goed gaar is en bovenop bruin (bij mij 55 min - laatste 10 min met aluminiumfolie erop). Laat het wat afkoelen in de vorm, stort het brood dan op een rooster en laat het helemaal afkoelen.

235 cal per sneetje.

* Ik varieer wel eens, doe ook wel fijngesneden gedroogde abrikozen of pruimen erbij. Als het maar in totaal niet meer dan 175 g gedroogd fruit is.

ontbijtkoek

Tja, meestal haal ik de koek eruit met een 'gescheurde' bovenkant. Op de een of andere manier blijft dat nooit zo mooi glad als bij de koek uit de winkel...


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Ja, dat probeer ik altijd. Maar blijkbaar niet genoeg denk ik? Ook al eens met een mes een kerf gemaakt, had gelezen dat dit ook zou helpen. Niet dus :-( Enfin, de smaak blijft toch wel goed!

    Posted by Corry, 10/05/2012 10:33pm (8 years ago)

  • Lees je dit nog?
    Heb je weleens geprobeerd om het deeg alleen in het midden met de achterkant van een lepel iets lager te \\\'drukken\\\' dan de zijkanten?

    Posted by Alien, 09/05/2012 2:48pm (8 years ago)

  • Helpt dat tegen het scheuren? Ga ik proberen.
    Laatste keer heb ik hem iets langer dan een uur gebakken op 175 graden. Prima koek, wel nog met scheur.

    Posted by Corry, 14/02/2012 9:08pm (8 years ago)

  • koek langer bakken op lagere temperatuur 150/160 graden

    net als cake.

    Nog bedankt voor je kaarten

    Posted by Mary, 05/02/2012 7:37pm (8 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments