Regenachtig weekend, tijd voor stoofvlees met zonnig tintje!

Gepost door: Corry Gepost op: 26 augustus 2012 | 1 Reacties

Tags: ,

Ik ben dol op stoofvlees en het regenachtig weekend dat ze ons hebben beloofd heb ik maar eens aangegrepen om weer stoofvlees op het menu te zetten. Met een zonnig tintje. Dat dan weer wel. Uit het kookboek 'De Griekse keuken thuis' komt onderstaand stoofgerecht van rundvlees met aubergine. Makkelijk en superlekker, wat wil een mens nog meer?

Misschien wat meer zon? Zo tussen de buien door? Eerlijk is eerlijk de zaterdag viel best mee en tussen de buien door scheen een voorzichtig zonnetje zo af en toe. Wij stonden met de boeken op de markt in Kapelle en gelukkig waren er genoeg moedige boekenzoekers die zich niet lieten afschrikken door de vele buitjes. En net zo gelukkig stonden wij onder een grote boom, inpakt door zeilen zodat het binnen en voor onze kraam droog bleef.

Na zo'n drukke dag is uitgebreid koken er gewoonlijk niet meer bij en ik had dan ook vrijdagavond al dit heerlijke vleesgerecht gemaakt. En toch liet ik mij verleiden om mee te gaan naar de pizzeria zodat ik vanavond een makje heb. Een salade erbij en klaar!

Gestoofd rundvlees met aubergine

Nodig voor 4 personen:  ca 600 gram (biologische) runderriblappen, in grote stukken gesneden - 2 el olijfolie - 1 niet te grote ui, gesnipperd - 1 tl gedroogde orgeano - 1 à 2 teentjes knoflook, gesnipperd - 1 dl witte wijn - 200 g tomaten uit blik, in stukjes - 1 aubergine, gewicht ca 350 gram - 0,75 dl zonnebloem- of arachideolie - 2 el verse gehakte peterselie - zout en versgemalen zwarte peper.

Verhit de olijfolie en een grote pan en braad het vlees aan. Haal de aan weerskanten bruin gebraden stukken vlees uit de pan en leg ze op een bord.

Fruit de uisnippers in de olie die in de pan is achtergebleven glazig. Voeg de oregano en knoflook toe. Wacht even tot de knoflook geur afgeeft en leg dan het vlees weer in de pan. Schenk de wijn erover. Laat de wijn enkele minuten borrelen en verdampen. Voeg dan de tomaten toe. Schenk er zo veel heet water bij dat het vlees net onder staat. Breng het vocht aan de kook. Draai het vuur lager, dek de pan af en stoof het vlees in anderhalf uur gaar.

Maak intussen de aubergine schoon. Snijd ze in 2 cm dikke plakken en snijd deze doormidden. Verhit de zonnebloemolie en bak de plakken aubergine erin. Bak ze (eventueel in gedeelten) op hoog vuur en heel kort. Keer ze zodra ze goudbruin kleuren en laat ze niet verbranden. Haal ze uit de pan en leg ze op een met keukenpapier beklede schaal. Bestrooi ze met zout en peper nadat ze allemaal gebakken zijn.

Controleer of het vlees zacht aanvoelt. Strooi er dan zout en peper op. Voeg de plakken aubergine toe en roer ze heel voorzichtig door het vleesmengsel. Aubergine gaat snel stuk, dus opletten. Giet er nog wat heet water bij, zodat alles net onder staat. Stoof het gerecht afgedekt nog ca 30 minuten, tot het vlees door en door gaar is en het gerecht alle smaken heeft opgenomen. Strooi er pterselie over en stoof nog enkele minuten.

Serveer met geroosterd pitabrood (volgens recept) of aardappelen of pasta. Lekker met een groene salade of met bijvoorbeeld sperzieboontjes.

rundvlees met aubergine

Meer koken uit dit geweldige kookboek? Er zijn diverse recepten te vinden via de tag 'boek Griekse keuken thuis'.


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Klinkt als een recept wat ik binnenkort ook ga maken. Ik ben gek op stoof vlees. Bedankt!

    Posted by Carien, 07/10/2012 1:11pm (8 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments