Kruidenolie en kruidenazijn

Gepost door: Corry Gepost op: 30 augustus 2010 | 2 Reacties

Tags:

Veel kruiden groeien als onkruid. Hard dus. In no time staat er een flinke bos oregano, dille en salie en groeit de rozemarijnstruik alle kanten op. Dan is het tijd om er méér mee te doen dan alleen in de stoofschotels, de soep, de saus of de wokschotel. Met veel kruiden kun je heerlijke kruidenolie of -azijn maken. Die dan weer supergeschikt is voor het aanmaken van salade of gewoon met wat brood als voorafje. Maar ook wel om gehaktschijfjes of vis mee te roosteren en olie van bonenkruid of salie bijvoorbeeld past uitstekend bij gerechten met peulvruchten; het maakt ze bovendien lichter verteerbaar.

Kruidenolie
Kruidenolie is heel eenvoudig te maken. Oogst van één of meer kruiden flink wat takjes, zodat je een ruwweg een schaaltje vol blaadjes hebt. Scheur ze in kleine stukken en voeg wat goed olijfolie toe. Meng het goed door elkaar met een houten lepel, beetje kneuzen mag of moet eigenlijk.  Giet het mengsel over in een mooie fles (zo'n flesje van versgeperst sap of andere handige fles met goede sluiting) en giet dan zoveel olijfolie erbij dat de fles vol is. Er moet minimaal 3 dl olie in de fles zitten. Zet de kruiden weg op een warme lichte plek. Af en toe schudden en opletten dat de kruiden steeds met olie bedekt zijn.

Na deze inwerktijd de olie zeven en weer teruggieten in de fles. Goed afsluiten, eventueel nog een paar takjes van de gebruikte kruiden ter versiering erin doen. Bewaar de olie dan op een donkere en koele plek. Zo is de olie meestal een paar maanden houdbaar.

Erg lekker is olie die gemaakt is met oregano, basilicum, munt, salie, rozemarijn, venkel, dille, tijm en laurier. Een combinatie van twee of drie kruiden kan prima.

Kruidenazijn
Voor het bereiden van kruidenazijn zijn in verhouding méér kruiden nodig. De basis is witte of rode wijnazijn. Bij de witte azijn past dragon, dille of basilicum; de rode wijnazijn is lekker met tijm, rozemarijn en knoflook (vooral in deze combinatie!). De bereiding is verder hetzelfde als onder kruidenolie is beschreven.

Let altijd goed op dat de flessen brandschoon zijn. Effectief is om ze met heet sodawater uit te spoelen of vooraf te steriliseren door ze vijf minuten in kokend water (rechtop) te dompelen. Leg net als bij het wecken een vaatdoek op de bodem van de pan zodat het glas niet breekt. Sluit af met een deksel tijdens het koken. Laat alles in de pan afkoelen en haal dan pas de flessen uit het water. Goed laten drogen.

Kijk voor meer informatie ook eens op de site Plantaardigheden. Er is een aparte 'kruidenhoek'.


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Hoi Jenny, leuk dat je even kwam kijken! Heerlijk zo'n tuin vol kruiden, al zal inderdaad niet elke thee smaken;-). Maar fijn als je veel keus hebt bij het koken en ook met gedroogde de winter door kunt. Ik heb een kleine tuin maar wel met de belangrijkste Mediterrane kruiden. Smullen dus...
    Binnenkort gaat de kruidenserie hier weer verder, ik had het wat te druk de laatste tijd, dus is de site er beetje bij ingeschoten.

    Posted by Corry, 26/11/2010 5:15pm (10 years ago)

  • 'k Ben nieuw op je site Corry maar ik zit opgescheept met twee onwaarschijnlijk fanatiekers wat kruiden aangaat en elke morgen krijg ik een thee opgediend met ik-weet-niet-wat allemaal . Sommige vind ik ondrinkbaar , andere OK maar heb een kamer vol drogende kruiden en elke zaterdag als onze Assepoes komt huiskouden , brengt ze andere in de keuken , alles vanuit onze tuin of van wat ze onderweg verzameld heeft . Om niet van haar pita's te soreken .

    Posted by jenny, 25/11/2010 9:30pm (10 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments