Kkkkkkkoud... tijd voor een verwarmend soepje!

Gepost door: Corry Gepost op: 4 februari 2012 | 0 Reacties

Tags: ,

Mijn telefoon geeft aan dat het buiten -10 graden is. Brrrrrr. Dat mag je met recht koud noemen. Ik heb al besloten dat ik vandaag niet naar buiten ga. Ik ben al een week geveld door een hardnekkige griep of verkoudheid, met te veel gehoest, te veel snot en te veel slaap als gevolg. En sinds gisteren komt er nog nauwelijks geluid uit als ik praat. Ook dat nog. Kortom, ben nog steeds beetje zielig en ik hoef vandaag dan ook nog niet naar buiten van mezelf. Boodschappen worden voor mij gedaan en ik ga soep maken met wat ik in voorraad heb. Een overheerlijke, supergezonde en vooral ook supermakkelijke kikkererwtensoep!

Revithasoupa

Voor 4 personen:

1,5 dl olijfolie - 1 grote ui, gesnipperd - 350 g gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt in koud water - 1 el bloem - sap van 1 citroen - 3 el gehakte verse gladde peterselie - zout en versgemalen zwarte peper.

Verhit de olijfolie in een zware pan. Fruit de uisnippers daarin goudgeel. Stort de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af met koud water. Schud ze om zodat ze goed uitdruipen. Doe ze dan bij de ui in de pan. Schep alles goed om en giet er zoveel heet water bij dat de erwten 4 cm onder komen te staan.

Breng het water aan de kook. Schep met een schuimspaan het bovendrijvende wit weg. Draai het vuur lager, voeg wat peper toe en leg een deksel op de pan. Kook de kikkererwten gaar in 1 - 1 ¼ uur.

Doe de bloem in een kommeptje en roer het citroensap er met een vork door. Schenk dit papje bij de kikkererwten zodra die door en door gaar zijn. Roer alles door en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Kook alles afgedekt nog 5-10 minuten zachtjes door; roer de erwten af en toe.

Schep om de soep te binden twee opscheplepels kikkererwten uit de pan. Prak ze fijn of draai even in de keukenmachine (niet pureren!).  Roer ze dan door de soep. Je kunt ook de pan even van het vuur nemen en met de staafmixer eventjes in de soep pureren (kort). Voeg de peterselie toe en proef de soep. Voeg eventueel nog wat citroensap toe. Schep de soep in voorverwarmde kommen en giet eventueel nog wat olijfolie in de kom.

Dit is dus het officiële recept. Ik doe er zelf altijd nog een theelepel kruidenbouillonpoeder in, geeft net nog iets meer smaak.

Kikkererwten zijn trouwens heel erg gezond. Ze bevatten per 100 gram 127 calorieën, 5 gram vet, 20 gram eiwit en 55 g koolhydraten. Ook bevatten ze veel voedingsvezels en meervoudig onverzadigde vetten. Zie ook beschrijving op Wikipedia.

kikkererwtensoep

 

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments