Kip met kruidige rode saus – Kotopoulo kokkinisto Alonissou

Gepost door: Corry Gepost op: 5 december 2011 | 2 Reacties

Tags: ,

Op pepernotendag heb ik zin om iets kruidigs te maken vanavond. Bladerend door het geweldige kookboek 'De Griekse keuken thuis' kom ik Kip kokkinisto tegen. Jaaa, dat gaat het worden; ik ben vrij vanmiddag dus alle tijd voor boodschappen en koken. Ik maak vaak kip kokkinisto, maar meestal bak ik gewoon wat kipdelen in de pan,  verse kruiden erbij en een pak tomatenblokjes (of in de zomer verse zoete tomaten), jammie... Vandaag volg ik dus een officieel recept. Min of meer...

Er zijn veel variaties op kokkinisto van kip; onderstaand recept is van het eiland Alonissos. Voor de eilandbewoners is het geen alledaags gerecht, ze eten het alleen op zondag en op religieuze feestdagen. Het wordt in Griekenland vaak met met kritharaki (traanvormige pasta) gegeten. Rijst, gebakken aardappelen of dikke frieten zijn ook lekker!

Ik heb geen hele kip gekocht. Nog nooit gedaan, geen idee waarom eigenlijk maar ik doe het gewoon niet. Ik koop altijd kipdelen, deze keer (biologische) drumsticks en kipfilet.  Als ik ga koken en alles bij elkaar pak bedenk ik dat ik geen pimentbessen in huis heb, alleen pimentpoeder. Moet geen probleem zijn. Ik ontdek ook dat de kaneelstokjes op zijn. Ik heb geen zin om weer naar de supermarkt, dus het wordt kaneelpoeder. Beide specerijen strooi ik over de kip zodra net voordat de sausonderdelen erbij gaan.

En, was het lekker? Ja, het was lekker. Wel vond ik de kleur niet echt mooi, nogal donker, komt misschien doordat ik geen pimentbessen en kaneelstokje heb gebruikt, maar de poedervarianten. Die geven meer kleur af. En ik moet zeggen dat ik mijn gebruikelijke variant met tomatenblokjes of verse tomaten lekkerder vind. Smaken verschillen.  Ik heb er broccoli bij gegeten, maar veel groene groentes zullen lekker smaken en mooi kleuren bij dit donkerrode gerecht.

kip kokkinisto

Kotopoulo kokkinisto

Voor 4 personen: 5 el olijfolie - 1,6 kg scharrelkip, uitgesneden - 1 grote ui, grof gesnipperd - 2,5 dl rode wijn - 2 el tomatenpuree, aangelengd met 4,5 dl heet water - 1 kaneelstokje - 3-4 hele pimentbessen - 2 laurierblaadjes - zout en versgemalen zwarte peper.

Verhit de olie in een grote braad- of hapjespan en braad de stukken kip aan. Haal ze met een tang uit de pan en leg ze apart.

Fruit de uisnippers in de hete olie op matig vuur tot ze glazig zijn.

Leg de stukken kip weer in de pan, giet de wijn erover en kook het vocht 2-3 minuten in. Voeg de aangelengde tomatenpuree, het kaneelstokje, de pimentbessen en de laurierblaadjes toe. Breng alles op smaak met zout en peper. Smoor de kip afgedekt een uurtje op laag vuur, tot het vlees gaar is. Geef er kritharaki, rijst of gebakken aardappelen/friet bij.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

 • Hoi Angeliki,
  Ha, ha, toevallig zoek ik iets op en zie je posting, je kunt dus nog kiezen.
  Bak de kipdelen in olijfolie aan en haal ze even uit de pan. Bak in het vet een gesnipperde ui glazig. Doe eventueel een paprika in stukjes erbij of een halve courgette en bak aan. Doe de kipdelen weer in de pan en doe er een pak tomatenblokjes (of blik tomaten die je fijn snijdt), wat fijngesneden verse rozemarijn bij. Strooi nog wat gedroogde oregano, zout en versgemalen peper naar smaak erover (eventueel beetje chilipoeder, is ook lekker). Scheut rode wijn erbij. Goed roeren dan zo\'n drie kwartier laten sudderen tot het vlees gaar is. Dan indien beschikbaar nog wat fijngesneden verse oregano of basilicum erover = heerlijk.

  Smakelijk en groetjes, Corry

  Posted by Corry, 07/12/2011 8:47am (9 years ago)

 • Hoi Corry,

  Ik word nu wel nieuwsgierig naar "mijn gebruikelijke variant met tomatenblokjes ". Ik heb zojuist de kip uit de vriezer gehaald, dus jij begrijpt wel wat we vanavond eten? Wordt het die uit Alonissos of toch jouw variant?

  Posted by Angeliki, 07/12/2011 7:56am (9 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments