Iets te vieren of een goede bui? Bak een walnotentaart!

Gepost door: Corry Gepost op: 13 april 2010 | 0 Reacties

Tags: , , , ,

Griekenland kent veel soorten (vooral zoet) gebak, vaak gekoppeld aan diverse gebeurtenissen die zo door het jaar plaats kunnen vinden. Kerst, Nieuwjaar, Pasen, huwelijk, naamdag, geboorte of een sterfgeval zijn daar zo wat voorbeelden van. Elk moment z'n eigen taart of koek. Maar daarnaast zijn er nog heeeeeeeeeeeeeeel veel andere soorten lekkers waar ik soms toch lastig weerstand aan kan bieden als ik o zo toevallig ergens op een bakker stuit.  Natúúrlijk zegt dat stemmetje in mijn hoofd dat ik er niet in moet trappen, dat de groenteboer een betere optie is, maar ondertussen hoor ik mezelf zeggen 'doe maar vijf van die, acht van deze, tien van...'. Tja. In zo'n koekwalhalla valt het niet mee sterk in je schoenen te staan!

Een paar van die lekkere dingen bak ik ook regelmatig zelf. Zoals Revani, een overheerlijke griesmeelcake, of Baklava, het bekende noten-honing gebak, of bijvoorbeeld Galaktoboureko, een puddinggebakje in bladerdeeg. Jammie, jammie... En érrug lekker is ook de Karidopitta, de walnotentaart die je in oneindige hoeveelheden kunt bakken. Je hoeft daarvoor niet te wachten tot je naamdag (op veel Griekse eilanden wordt deze taart dan gebakken).  Zet hem je collega's voor en de stukjes verdwijnen als sneeuw voor de zon! Ik weet dit uit ervaring... Voor de liefhebbers hierbij het recept:

Karidopitta
Nodig voor 10-12 stukken*: 150 g ongezouten boter/margarine - 115 g poedersuiker - 4 eieren, gesplitst - 4 el cognac - 1 tl kaneel - 300 g gepelde walnoten - 150 g zelfrijzend bakmeel - 2 tl bakpoeder - zout.
Voor de siroop: 250 g poedersuiker - 2 el cognac - 2-3 reepjes sinaasappelschil - 2 kaneelstokjes.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 35 x 23 cm en minstens 5 cm diep* in. Klop de boter zacht in een grote kom. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot het mengsel licht en luchtig is.
Voeg de eierdooiers een voor een toe en klop het mengsel telkens even door. Roer de cognac en kaneel erdoor. Hak de walnoten grof met de keukenmachine of staafmixer en roer de stukjes met een houten lepel door het mengsel.
Meng de bloem goed met het bakpoeder. Doe een snufje zout in het eiwit en klop dit stijf. Schep het eiwitschuim, afgewisseld met het meel lepel voor lepel door het beslag.
Schep het beslag dan in de bakvorm (of ovenschaal). Strijk het uit en zorg dat het zo'n 4 cm diep staat. Bak de taart ca 40 minuten, tot hij bovenop goudbruin is en van binnen gaar. Controleer met een erin geprikte pen. Haal de taart uit de oven maar laat deze in de vorm.
Maak nu de siroop: Roer in een steelpan de suiker door 3 dl water. Zet op een laag vuur en verwarm alles al roerend tot de suiker is opgelost. Breng dan aan de kook. Draai het vuur weer lager en voeg de cognac, reepjes sinaasappelschil en kaneelstokjes toe. Laat deze 10 min trekken op laag vuur.
Haal de walnotentaart uit de vorm. Snijd de nog warme taart in stukken. Schenk de siroop er langzaam over. Laat de stukken taart minimaal 20 minuten de siroop opzuigen vóór het serveren. Deze taart smaakt de volgende dag vaak nóg lekkerder!
* Wanneer de vorm groter is wordt de taart lager, maar kunnen er meer (kleinere) stukjes uit gesneden worden.

Karidopitta

 

Gezond
De walnoot staat in het Latijn bekend onder de naam Juglans regia. Mocht je denken dat er maar één walnoot is, dan heb je het mis hoor. Er zijn honderden varianten! Walnoten, noten in het algemeen trouwens, zijn supergezond. Wel hebben ze vrij veel calorieën, walnoten zo'n 700 per 100 gram, dus beetje oppassen geblazen. Maar, er zitten ook veel voedingsstoffen in zoals calcium, kalium, vezels, vitamine 3, foliumzuur, magnesium. plantaardig eiwit en veel Omega-3 vetzuren. Een handje per dag kun je dus gerust eten. Misschien niet elke dag walnoten, ook amandelen, hazelnoten en pinda's zijn gezond. In veel landen worden noten volop meegenomen bij het bereiden van de maaltijd, ze zijn een goede vleesvervanger en erg lekker in diverse hartige en zoete gerechten.

zak walnoten


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments