Grieks koken, bakken, braden, smullen, genieten…. (en afwassen)

Gepost door: Corry Gepost op: 20 februari 2010 | 0 Reacties

Tags: ,

Vandaag aandacht voor een van de leukste dingen in het leven. Namelijk eten. Of eigenlijk, koken en eten. Of dit allebei tot de leukste dingen van het leven hoort, daarover zullen de meningen misschien verschillen... Maar voor mij wel, koken is voorpret, tussentijds proeven is dan ook geoorloofd en lekker. Ik hou er van om een zaterdag in de keuken te rommelen en uur na uur allerlei lekkers van het fornuis of uit de oven te halen, als voorbereiding op een smakelijk etentje met vrienden/familie. Of, zoals in Griekenland traditie is, alles op zondagmiddag op te smullen met z'n allen. Heerlijk eten en kletsen van twee tot zes.

Dat ik daarbij regelmatig Grieks kook zal niemand verbazen. De Griekse keuken is gevarieerder dan menig Griekenlandbezoeker (of Griekse restaurantbezoeker) denkt. Nee, het is niet alleen veel vlees, lauwe rijst en friet. Echt niet. Ik heb al eerder op dit weblog iets geschreven over de variëteit aan groenten en fruit die beschikbaar is. Over de vele stoofgerechten met mals vlees en vooral ook veel groenten. Over vegetarische gerechten met kikkererwten en andere peulvruchten en tal van heerlijke visschotels. Het is werkelijk smullen geblazen als je een beetje oplet waar en wat je gaat eten.

Wie thuis wat klaar wil maken heeft natuurlijk de regie in eigen hand. Er zijn veel Griekse recepten op internet te vinden en ook de boekwinkel heeft aardig wat keus. In mijn kast staat inmiddels een leuke collectie Griekse kookboeken. Na jaren van verzamelen en toch weer wegdoen is er inmiddels een aantal geweldige boeken overgebleven. Als ik namelijk merk dat ik uit een kookboek toch niet zoveel kook en de recepten steeds ergens anders beter in staan, dan gaat het onherroepelijk weg. Gelukkig sta ik in de zomer met 2e handsboeken op de markt, zodat ik zonder wroeging ook de duurste exemplaren weer in de verkoop doe. Na soms nog even een of enkele recepten te hebben overgetypt..

Wat zijn nu de beste, leukste en/of meest gebruikte Griekse kookboeken? De volgende staan nog steeds in mijn kast (in volgorde van meest gebruikt):

Het beste boek over de Griekse kookkunst - Chrissa Paradissis
Dit is met recht het beste Griekse kookboek en daarnaast ook nog eens goedkoop. Het is voor zover ik weet nog steeds in allerlei talen te koop in Griekenland en in Nederland soms in het 2e hands circuit. Een topper met de originele recepten van tal van Griekse gerechten. Het is even wennen, omdat je werkt met 'kopje olijfolie en ½ kopje peterselie' etc. Maar daarvan leer je intuïtief koken; gewoon een beetje schatten  wat je lekker zou vinden. Ik doe standaard minder olijfolie dan er in de recepten staat en dat bevalt prima. Toprecepten kan ik niet noemen, zijn er gewoon té veel. Mijn eerste exemplaar van dit boek kocht ik op Rhodos in 1982...! Vorig jaar heb ik het boekje, totaal versleten en uit elkaar gevallen, weggegooid omdat ik een vrijwel nieuw exemplaar vond voor één (!) euro op een boekenmarkt in Delft.

De Griekse keuken thuis - Rena Salaman
Geweldig kookboek met authentieke recepten, gerangschikt naar (Grieks) seizoen. Prachtige kleurenfoto's waardoor je helemáál gaat watertanden. Ook uit dit boek haal ik veel recepten, onder andere: Griekse gehaktballetjes (keftedes) en de walnotentaart.

Lekker Grieks koken - Wiebe Andringa
Een compact kookboekje uit de serie hobbygidsen, met makkelijke en lekkere recepten. Geen afbeeldingen. Toprecepten: Gestoofde vis op wijze van Spetses (met tomatensaus) en koekjes met ouzo (zie onderaan).

Lekker Griekenland - Han en Wina Born
Eigenlijk een reis- en kookboekje ineen. De vele spetters in het boekje tonen aan dat hier veel uit gekookt wordt, een vast aantal recepten die hier lekker en makkelijk beschreven staan. Er staan geen afbeeldingen in. Topper: Jouvetsi (stoofgerecht van vlees met tomatensaus).

Culinaria Griekenland
Niet zo zeer om uit te koken (enkele uitzonderingen daargelaten) maar vooral om veel te lezen over de Griekse keuken, ingrediënten, feesten en gebruiken. Recept: aubergineschotel.

Griekenland thuis - Theodore Kyriakou en Charles Campion
Dit boek heb ik sinds een paar dagen. Ondanks dat ik streng voor mezelf ben wat de aanschaf van wéér een nieuw kookboek betreft (Tong uitsteken), kon ik deze (in de aanbieding) niet weerstaan. Mooie foto's, lekkere recepten (althans dat vermoed ik..) en diverse verhalen die de gerechten in de tijd of het seizoen plaatsen.

Tot slot een tweetal kookboeken die ik voor de volledigheid vermeld, maar die niet iedereen zal kunnen/willen lezen:

Griechenland, mediterrane köstlichkeiten - Könemann
Lekkere recepten uit diverse regio's; boek is in het Duits. Toprecept: Preitaart uit Kozani.
9 april: Ik zag net in de boekwinkel dat het er ook in het Nederlands is!

De smaken van alfa tot omega - Diana Kogila
Een boek dat ik in 2006 gratis bij de krant Ta Nea kreeg; in het Grieks. Ik heb soms nog een woordenboek erbij nodig, maar over het algemeen gaat het prima. Ik moet ook zeggen dat ik gewoonlijk alles over eten in welke taal dan ook spelenderwijs al snel onder de knie krijg... Toprecept: groentestoofschotel.

Als toetje: een recept van overheerlijke Griekse koekjes.

Kourabiedes
250 g boter - 150 g fijne kristalsuiker - 2 eierdooiers - 2 tl vanille-essence - 3 el cognac of ouzo (doe ik meestal) - 500 g bloem (gezeefd) met een snufje zout - 1 ½ tl bakpoeder - 150 g gepelde amandelen, geroosterd en grof gehakt - 300 g poedersuiker.

Mix de boter romig en klop de kristalsuiker er in gedeelten door tot het mengsel licht en luchtig is. Klop de eidooiers en een voor een door en voeg de vanille-essence toe. Doe de cognac er door. Roer het bakpoeder door de bloem. Voeg de bloem in gedeelten toe en kneed tot een stevig deeg. Kneed de amandelen erdoor.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de helft van het deeg afgedekt met cellofaan opzij. Rol de andere helft uit tot een 2,5 cm dikke plak. Steek met een deegvorm koekjes uit (of maak met je handen balletjes die je plat drukt). Eigenlijk moeten het halve maantjes zijn, maar dat doe ik nooit. Bak ze op de bakplaat in 20-25 minuten goudgeel (niet te bruin laten worden!).

Zeef een kwart van de poedersuiker op een bord(en). Bestuif de nog hete koekjes royaal met poedersuiker. Laat ze enkele minuten afkoelen en leg ze dan op het bord(en) met poedersuiker.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments