Feta en hoe deze ook smaakt op z'n Mexicaans...

Gepost door: Corry Gepost op: 4 april 2010 | 1 Reacties

Tags: , ,

Ik houd niet van kaas. Niet van Hollandse, niet van Franse, niet van mozzarella, van fêta, niets van dat alles. Althans, voor zover die kaas koud is. Gesmolten of in een warm gerecht dat is wat héél anders. Kom maar op met die pizza's, lasagne, gegratineerde aardappelen, kaaspasteitjes en andere heerlijke warme (kaas)gerechten. Mmmmmm. Veel mensen snappen dit niet, maar gesmolten kaas smaakt echt anders dan koude kaas.

En toch gaat deze bijdrage over kaas, over feta om precies te zijn, de nationale Griekse trots. Sinds september 2007 is de feta officieel beschermd. Soortgelijke kazen die niet in Griekenland van Griekse schapen- of geitenmelk wordt gemaakt, mogen dus géén feta meer heten. Het argument dat de feta al duizenden jaren deel uit maakt van de culturele geschiedenis van Griekenland was het doorslag gevend voor het Hof. De echte feta is een klassieke, ongerijpte kaas, die dus duizenden jaren geleden al in Griekenland werd gemaakt. Volgens de Griekse mythologie nuttigden oppergod Zeus en zijn zoon Hermes ooit een landelijk godenmaal, bestaande uit onder meer een kaas die misschien wel de voorloper was van de tegenwoordig zo bekende feta. Maar tegenwoordige bronnen melden dat de feta is ontstaan 'in een gebied dat wordt begrensd door Triëst in het noorden, de piramiden in het zuiden, Sicilië in het westen en Perzië in het oosten'. Tja. Men zegt dat fetakaas al sinds eeuwen een belangrijke handelswaar is in heel dit gebied. Feta zou in vele varianten werden gemaakt van de plaatselijk beschikbare melk, ongeacht of die afkomstig was van buffels, schapen, geiten of koeien.

De feta wordt geconserveerd in een zoutoplossing en tref je meestal aan in vierkante plakken; feta = plak in het Grieks. De smaak kan erg variëren, van mild tot pittig. Besprenkeld met olijfolie en bestrooid met oregano om van te smullen. Zeggen anderen dus. Voor mij alleen feta in de bifteki (gekruid gehakt, soms met een vulling van een plakje feta), in de tiropitakia (kleine kaaspasteitjes) of andere gerechten die warm worden geserveerd. Hiervoor zal ik nog eens wat recepten plaatsen. Maar nu een niet-Grieks recept, voor de lekkerbekken die in het weekend iets simpels, maar superlekkers willen maken:

Mexicaanse tortillataart

Nodig: 1 grote ui - 1 rode paprika - 100 g chorizo - 500 g rundergehakt - 1 el Mexicaanse kruiden (of ander pittig kruidenmengsel) - 1 blikje tomatenpuree (70 g) - 150 g fêta - 6 bloemtortilla's - 125 ml zure room - 2 el fijngehakte peterselie - 50 g geraspte belegen kaas.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de ui en paprika schoon en snijd ze klein. Snijd de chorizo in kleine stukjes. Bak het gehakt in een hapjespan rul. Voeg de chorizo, de ui en paprika toe en bak alles ca 3 minuten. Bak de Mexicaanse kruiden en de tomatenpuree 1 minuut mee en voeg dan 1 dl water toe. Laat het geheel nog ca 3 minuten zachtjes sudderen. Verkruimel de fêta. Vet een lage taartvorm (26 cm doorsnede) in en leg een tortilla op de bodem. Strijk 1/6 del van het gehaktmengsel erover uit en strooi er wat fêta over. Bouw de taart op uit laagjes tortilla, gehakt en fêta. Strijk de zure room uit over de bovenste laag gehakt uit. Strooi de peterselie, de rest van de fêta en de geraspte kaas erover. Bak de tortillataart in het midden van de oven ca 20-25 minuten iets bruin.

Lekker met een salade!

Voor een variant zonder chorizo: vervang dit door een klein blikje kidneybonen en 1 geperst teentje knoflook.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Ik snap je heel goed hoor!
    De smaak van koude en warme kaas is niet te vergelijken, alhoewel ik beiden graag eet.
    Ik kijk uit naar de volgende recepten!

    Posted by Prasoudi, 12/04/2010 1:41pm (10 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments