Elke dag bij de Griek aan tafel

Gepost door: Corry Gepost op: 13 juli 2010 | 0 Reacties

Tags: , ,

Heerlijk, heerlijk. Zo'n prikkelende roostergeur, zoete geuren van kaneel en honing, schalen vol kleurige groenten met verse kruiden, mmmm. Het pure Griekse eten is steeds weer smullen, vooral in Griekenland maar ook steeds vaker hier in Nederland. En dat laatste is vooral makkelijk wanneer je de regie in eigen hand neemt en de braadslee, koekenpan en ovenschalen te voorschijn haalt. Zelf wat in elkaar flansen, al dan niet voorzien van een recept,  smachtende gasten aan tafel of in de tuin en dan smullen maar! Welke boeken sla je er dan op na? Wat zijn nu de beste, leukste en/of meest gebruikte Griekse kookboeken? Hier wat suggesties.

De volgende Griekse kookboeken staan in mijn kast (in volgorde van meest gebruikt):  

Het beste boek over de Griekse kookkunst - Chrissa Paradissis
Dit is met recht het beste Griekse kookboek en daarnaast ook nog eens goedkoop. Het is voor zover ik weet nog steeds in allerlei talen te koop in Griekenland en in Nederland soms in het 2e hands circuit. Een topper met de originele recepten van tal van Griekse gerechten. Het is even wennen, omdat je werkt met 'kopje olijfolie en ½ kopje peterselie' etc. Maar daarvan leer je intuïtief koken; gewoon een beetje schatten  wat je lekker zou vinden. Ik doe standaard minder olijfolie dan er in de recepten staat en dat bevalt prima. Toprecepten kan ik niet noemen, zijn er gewoon té veel. Mijn eerste exemplaar van dit boek kocht ik op Rhodos in 1982...! Vorig jaar heb ik het boekje, totaal versleten en uit elkaar gevallen, weggegooid omdat ik een vrijwel nieuw exemplaar vond voor één (!) euro op een boekenmarkt in Delft.  

De Griekse keuken thuis - Rena Salaman
Geweldig kookboek met authentieke recepten, gerangschikt naar (Grieks) seizoen. Prachtige kleurenfoto's waardoor je helemáál gaat watertanden. Ook uit dit boek haal ik veel recepten, onder andere: Griekse gehaktballetjes (keftedes) en de walnotentaart.  

Lekker Grieks koken - Wiebe Andringa
Een compact kookboekje uit de serie hobbygidsen, met makkelijke en lekkere recepten. Geen afbeeldingen. Toprecepten: Gestoofde vis op wijze van Spetses (met tomatensaus) en koekjes met ouzo (of cognac).  

Lekker Griekenland - Han en Wina Born
Eigenlijk een reis- en kookboekje ineen. De vele spetters in het boekje tonen aan dat hier veel uit gekookt wordt, een vast aantal recepten die hier lekker en makkelijk beschreven staan. Er staan geen afbeeldingen in. Topper: Jouvetsi (stoofgerecht van vlees met tomatensaus).  

Culinaria Griekenland
Niet alleen om uit te koken maar vooral ook om veel te lezen over de Griekse keuken, ingrediënten, feesten en gebruiken. Recept: aubergineschotel.

Griekenland thuis - Theodore Kyriakou en Charles Campion
Dit boek heb ik nog niet zo lang. Ondanks dat ik streng voor mezelf ben wat de aanschaf van wéér een nieuw kookboek betreft (Tongue out), kon ik deze (in de aanbieding) niet weerstaan. Mooie foto's, lekkere recepten (althans dat vermoed ik..) en diverse verhalen die de gerechten in de tijd of het seizoen plaatsen.  

Griekenland, mediterrane kostelijkheden - Könemann
Lekkere recepten uit diverse regio's. Toprecept: Preitaart uit Kozani.

De boeken hierna heb ik niet zelf; ik heb de suggesties van lezers ontvangen.

Grieks creatief koken
De beste gerechten uit de zonnige Griekse keuken.

Griekenland - kookboek van AH (serie Europese keukens)
Leuk kookboek met lekkere recepten, die meestal eenvoudig te bereiden zijn.

Voedsel van de Goden (te koop in Griekenland)
De traditionele griekse plattelandskeuken.

De Griekse Keuken (te koop in Griekenland)
222 recepten incl calorieën en 150 kleurenfoto's.

Honingzoete vijgen, ingemaakte citroenen - Diana Henry
Over de keuken uit het Midden Oosten, inclusief Griekse recepten. 192 pag.

De keuken van Odysseus - Andrew Dalby en Sally Grainger
50 authentieke recepten van 2000  jaar geleden, die met enige aanpassing zó op tafel kunnen worden gezet. 160 pag. De auteurs hebben uit een grote hoeveelheid bronnen geput om te achterhalen hoe de overvloedige banketten van de rijke elite waren samengesteld, maar ook om te ontdekken hoe de eenvoudige maaltijden van soldaten, boeren en slaven eruit zagen.

 

Echt Grieks - Theodore Kyriakou en Charles Campion
Kookboek voor de gevorderde liefhebber met recepten die je niet dagelijks tegenkomt. 192 pagina´s. Artistieke illustraties.

Koken in de wereld – Griekenland 145 pag

De Griekse keuken - Sofia Souli.
Recepten met calorieën. 222 recepten. ISBN 9607504127; 173 pag

Vandaag Grieks - uitgeverij de Fonteijn 1995. 117 pag. ISBN 9026107528

De traditionele Griekse keuken. 186 pag ISBN 9607188403

De Griekse keuken - Rianne Buis en Manousos Daskalogiannis
Dit boek heb ik niet zelf maar is me aanbevolen. Bevat 400 recepten en is uit 2007. Schijnt ook vol heerlijke recepten te staan! Ik ga nog op zoek naar dit boek...

 

Tot slot een tweetal kookboeken die ik voor de volledigheid vermeld, maar die niet iedereen zal kunnen/willen lezen (want in het Grieks):  

De smaken van alfa tot omega - Diana Kogila
Een boek dat ik in 2006 gratis bij de krant Ta Nea kreeg. Ik heb soms nog een woordenboek erbij nodig, maar over het algemeen gaat het prima. Ik moet ook zeggen dat ik gewoonlijk alles over eten in welke taal dan ook spelenderwijs al snel onder de knie krijg... Toprecept: groentestoofschotel.

Ellhnikh kouzina  (Griekse keuken) - Befa Alexiadou
Dit boek heb ik niet zelf, maar is me aanbevolen.

 

Binnenkort wordt een compleet overzicht geplaatst van Griekse kookboeken die in Nederland verschenen zijn, voor zover mij bekend. Suggesties voor deze lijst? Reageer hieronder of mail even!


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments