Een zonnige paasdag en lekker eten

Gepost door: Corry Gepost op: 25 april 2011 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Wakker worden met de zon op je gezicht is de betere versie van ontwaken door de wake-up lamp van P. Zonder muziek maar met het getjilp van de vogeltjes om het huis stap ik vrolijk mijn bed uit. Beneden gooi ik de deur naar de tuin open en adem de nog koele lucht in. Het rondje door de tuin leert me dat de rozemarijn niet echt geschikt meer is om mee te koken en ook de tijm lijkt meer op een restje verdroogd gras dan op de smakelijke Mediterrane naamgenoot. Eigenlijk wist ik het ook wel, na deze strenge winter (en ik te laat was om de kruiden in te pakken) maar besluit nu dat ik, met het Paaslam voor vanavond in gedachten, toch hoognodig nieuw moet halen. Lang leve 2e Paasdag, de tuin- en meubelpaleizen zijn open!

Het is kwart voor tien als ik op de fiets naar het tuincentrum spurt. De zon schijnt uitbundig en de vogels zijn het er al over eens: dit wordt echt een heerlijke dag. Ik ben het me ze eens en vraag me af wat de gevolgen zouden zijn als ik nu luid ga zingen van plezier. Ik hou me in en zing in stilte, passend bij de rust die er heerst als ik de buitenwijk in rijd en het groen van de bomen en struiken ruik. Terwijl ik genietend om me heen kijk bedenk ik ook alvast een strategie om straks zo snel mogelijk van de ingang naar de kassa te komen. En zo het toppunt van 2e Paasdagvertier, meubelboulevard en tuincentra, enigszins relaxed snel weer achter me te kunnen laten.

Slow-cooking
Het lukt me wonderwel en beladen met de noodzakelijke tijm en rozemarijn en nog veel meer niet noodzakelijke kleine plantjes rij ik ontspannen naar huis. Het blijft een dag vol rust, ik krijg vanavond eters en ga nu de hele dag over het koken doen. Slow-cooking is echt aan mij besteed, een beter excuus om lekker langzaam van alles uit te proberen kan ik niet bedenken. Dat de zon de hele dag schijnt kan me niet deren, de tuindeur vanuit de keuken staat de hele dag open en de lekkerste geuren uit de keuken gaan zich vermengen met de seringengeur in de tuin. Lang leve een zomerdag in de lente!

Geheel in de Griekse traditie (maar één dagje later dan daar) ga ik vanavond een paaslam roosteren. Nou ja, een lamsbout eigenlijk. Voor mij geen heel lam aan het spit, dat lijkt nog te veel op de aaibare levende variant. Ik weet, dat klinkt wat hypocriet, ik ben dol op lam. Levend en ook om te eten. Maar liever niet hetzelfde... Lam gaat om 11 uur in de wijn-kruidenmarinade tot vanavond. Nu de aubergine grillen en de doperwtensoep alvast maken. Terwijl de soep kookt en de aubergine in plakken in de grillpan ligt zit ik buiten op de bank de boontjes schoon te maken. En ik bedenk, zo zou het koken elke dag moeten zijn.

Wanneer zus en zwager om half 7 komen schuif ik het lam de oven in. We starten met de crostini en de soep, over drie kwartier is de lamsbout gaar en geurig. Om buiten te eten is het jammer genoeg net een beetje te koud, maar eten met uitzicht op de tuin is een aardig alternatief. Beetje Griekenland in Nederland, genieten!

Voor de liefhebbers de recepten (voor 4 personen):

Geroosterde lamsbout
Maak een marinade van 0,5 dl olijfolie, 0,5 dl citroensap, 1 dl rode wijn, 2 teentjes knoflook, geperst, de naaldjes van 4 takjes rozemarijn (kleingesneden), de blaadjes van 4 takjes verse oregano, 4-6 takjes verse tijm. Leg 800-1000 gram lamsbout (met bot) in de marinade en schep deze er goed overheen. Alles moet even bedekt zijn geweest. Zet minimaal 8 uur weg om de smaken goed in te laten trekken. Schep paar keer de marinade er weer overheen.

Haal het vlees uit de marinade en leg in een ovenschaal. Maak een paar inkepingen in het vlees en vul deze met een mengsel van takjes rozemarijn, tijm en oregano en enkele plakjes knoflook (in totaal 2 teentjes in plakjes snijden). Bestrooi met versgemalen zwarte peper en klein beetje zout. Schep de marinade in de ovenschotel erom heen. Zet dan de schaal een kwartier in een voorverwarmde oven van 240 graden. Bedruip af en toe met marinade. Verlaag de oventemperatuur tot 180 graden en laat nog 15-20 minuten bakken. Haal de schaal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat het vlees 10 minuten rusten. Snijd dan in plakken en serveer met het restant marinade uit de ovenschaal.

Lekker met gebakken aardappelen en sperzieboontjes met uitgebakken spekjes.

Auberginecrostini
Snijd 1 ciabattabrood in plakjes. Wrijf met een doorgesneden knoflookteen over de plakjes en bedruppel met olijfolie. Rooster ze ca 10 minuten in een voorverwarmde oven of onder de gril tot ze knapperig zijn. Zet apart. Grill 1 aubergine in plakken in de grilpan (eventueel met beetje olie met oregano bestrijken) tot deze gaar en bruin zijn. Maak een marinade van 0,75 ml olijfolie + sap van ½ citroen + 2 el gehakte verse munt + peper/zout. Leg de aubergine in de marinade en laat 2 uur liggen. Doe voor het serveren de plakken aubergine in reepjes gesneden op de crostini.

Doperwtensoep met asperges
Smelt 1 el boter in een soeppan en fruit hierin twee fijngesneden lente-uitjes en 350 g ontdooide doperwten. Voeg 800 ml water toe en verkruimel 2 kippenbouillonblokjes erboven. Breng de bouillon aan de kook en laat 10 min afgedekt zachtjes koken. Kook 2 eieren in 9  min hard. Verwijder van 250 gram groene asperges de houtachtige uiteinden en snijd ze in schuine stukken. Pureer de soep, voeg de asperges toe en laat de soep nog 5 min zachtjes koken, of tot de asperges net gaar zijn. Breng met peper en eventueel zout op smaak. Pel de eieren en snijd ze in plakjes. Schep de soep in kommen en verdeel 100 gram gerookte zalm of rivierkreeftstaartjes over de soep. Schep er een een tl crème fraîche op, garneer met ei en bestrooi licht met nootmuskaat.

 

Lees elders op deze website over het Paasfeest in Griekenland of op de site van de  Griekse gids.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments