Een héél kookboek uitkoken? Mmm, waarom niet… maar dan wel Grieks!

Gepost door: Corry Gepost op: 24 juli 2011 | 2 Reacties

Tags: , , ,

Geen idéé meer waar en wanneer ik het las maar om de een of andere reden schiet het me steeds weer te binnen en blijft het me blijkbaar fascineren. Een kookboek helemaal koken. HELEMAAL, dus alle gerechten een keer op tafel zetten. Elke dag iets anders. En nu heb ik bedacht, dat ik dat ook eens ga doen. Tja, dan komt de hamvraag, welk kookboek is dan het meest geschikt, het leukst en hopelijk ook het lekkerst van allemaal. Ik heb een groot aantal van de plank gehaald en doorgebladerd en steeds weer mezelf proberen voor te stellen of ik het dan ga volhouden om het hele boek door te koken. Ik zal eerlijk zijn, het kan nauwelijks een verrassing zijn dat het een van de Griekse kookboeken wordt...

Het boek dat nu voor me ligt is 'De Griekse keuken thuis' van Rena Salaman, tot nu toe voor  mij een van de beste die in Nederland is verschenen. Ik ga er niet elke dag uit koken, maar laat ik zeggen twee keer per week. En dat wat ik echt niet lust sla ik over...! Dus geen gerecht met ingewanden, geen koude kaas en zeker geen vis met kop en al. Brrrr. Vandaag het eerste gerecht, een makje want ik heb het twee weken geleden ook gemaakt, als onderdeel van een etentje. Straks krijg ik borrelvisite en dan is het ook heerlijk, tezamen met spanakopitakia (spinaziepasteitjes) en tzatziki. In het boek wordt de fava geserveerd bij gebakken inktvis. Vandaag wordt het hier dus een borrelhap, en met lente-ui in plaats van sjalotjes omdat ik dat lekkerder vindt.

Boek De Griekse keuken thuis

Fava
Voor 6-8 personen als onderdeel van de borrelhapjes of voor 4 personen bij gebakken inktvis (deze bovenop de fava serveren): 200 g Griekse favabonen of gele spliterwten - water - 3 lente-uitjes - 2 el olijfolie - sap van ½ citroen - 1 à 2 el gladde peterselie, fijngehakt.

Week de erwten een uurtje vóór in koud water; zorg dat de erwten ruim onder staan. Stort ze dan in een vergiet, spoel ze goed af en doe ze in een pan. Giet er zoveel water op dat de erwten 2,5 cm onder water staan. Breng aan de kook en schuim het water zolang af tot er geen schuim meer is. Doe twee lente-uitjes in grove stukken gesneden bij de erwten en kook het geheel een uur zachtjes door. De erwten moeten wel zacht worden maar niet papperig.

Haal de erwten van het vuur en giet zo nodig nog wat water af. Roer er zout naar smaak door. Pureer de erwten met een flinke eetlepel olijfolie in een blender tot deze mooi glad is. Moet de consistentie van dikke room hebben. Doe in een schaaltje en roer het overgebleven lente-uitje, in ringetjes gesneden, erdoor en wat citroensap (eventueel beetje apart houden voor decoratie). Schenk dan heel dun laagje olijfolie erover zodat de massa niet kan indrogen en laat wat afkoelen.

Voor het serveren even doorroeren, naar smaak nog wat citroensap toevoegen en de peterselie en restje lent-ui erover strooien (eventueel ook nog wat cayennepeper).

Fava

Dit is geen foto van mijn versie, die ben ik vergeten te maken. Ik strooi er altijd nog wat lenteui overheen (en geen cayennepeper)

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Inderdaad, even gegoogeld, film 'Julie en Julia', met Meryl Streep. Ik heb hem niet gezien maar vast iets over gelezen en is dus blijven hangen.

    Posted by Corry, 06/08/2011 2:19pm (9 years ago)

  • Er is recent een film geweest op tv misschien ben je daar door geinspireerd.
    Iet van Julia en Juliette of zo

    Posted by Mary, 04/08/2011 8:15pm (9 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments