Een Grieks etentje met onderbrekingen

Gepost door: Corry Gepost op: 19 januari 2013 | 1 Reacties

Tags: ,

De tuin ligt er nog wit en koud bij. De verwachting  is zelfs dat er morgen nog een laagje sneeuw bij gaat komen. Jazeker, het ziet er sfeervol en vooral mooi winters uit, en tegelijkertijd denk ik ook 'kkkkkkkoud'. Buiten bedoel ik, hier binnen is het heerlijk warm en het ruikt er zonnig en geurig naar groenten en kruiden. Want ik ben een Grieks etentje voor straks aan het voorbereiden. Briam, een ovenschotel van verse groenten en aardappelen, en daarbij bifteki jemista en païdakia, oftewel met feta gevulde gehaktplakken en lamskoteletjes. Jammie, dat wordt smullen. Het recept voor de briam komt uit het kookboek 'De Griekse keuken thuis'. En nu schenk ik vast een glas wijn in...

Het eten smaakt fantastisch! En met Griekse muziek op de achtergrond en de aanstaande vakantie als gespreksonderwerp is het etentje zeer geslaagd. Al is het er ook een met onderbrekingen. Althans voor mij, want piket deze week. En laat nu uitgerekend op het moment dat ik de eerste hap neem de pieper gaan... Een flinke brand in Westkapelle en dus ook voor mij werk aan de winkel.

Laptop op het aanrecht, portofoon in de vensterbank, bellen en twitteren vanaf de keukentafel. Gaat allemaal prima en tussendoor smaakt het eten ook nog uitstekend. De wijze waarop de briam in het kookboek 'De Griekse keuken thuis' wordt klaargemaakt is helemaal mijn smaak. En zo makkelijk, hup alles vers in een ovenschaal, een keer tussendoor omscheppen en verder alles in anderhalf uur gaar laten worden.

Daarbij dus bifteki jemista, een heerlijk gehaktgerecht waarbij je gehakt aanmaakt met zout, peper, ei,  broodkruimels en gedroogde oregano. De dikke gehaktplakken vul je met geprakte feta en dan grillen op de grillplaat, grillpan of barbecue. Smullen. Lamskoteletjes grill ik ook in de grillpan, bestrooid met peper, zout en wat gedroogde tijm. Het recept voor de briam:

Briam uit de oven
Voor twee personen: 300-350 g courgette, in plakjes - 250-300 g aardappelen - ½ ui, in halve ringen - 2 teentjes knoflook, gesnipperd - 1 rode paprika, in blokjes - 250 g tomaten uit blik, in stukken - 0,75 dl olijfolie (extra vierge) - 0,75 dl heet water - 1 flinke tl gedroogde oregano - 2 el gehakte verse gladde peterselie - zout en versgemalen zwarte peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de courgetteplakjes, aardappelstukken, uiringen, knoflooksnippers, paprikastukjes en stukken tomaat in een grote lage ovenschaal. Schep alles goed door elkaar er roer er de oregano, de olijfolie en het hete water door. Strooi er wat zout en peper over en zet het gerecht afgedekt 30 minuten in de oven. Roer er dan de peterselie door en nog wat heet water.

Stoof het gerecht nu nog 1 uur. Haal het laatste half uur de deksel/alumiumfolie van de schaal en verhoog de oventemperatuur 10 minuten voor het einde van de kooktijd naar 220 graden. Hierdoor worden de aardappelen mooi bruin.

P.S. foto volgt nog een keer, de foto van vanavond is mislukt...


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • recept leest al lekker weg: ik krijg zin on de ovenschotel uit te proberen
    en laat bifteki nou het gerecht zijn dat ik vaak kies in het griekse restaurant op de beestenmarkt in goes
    ik zou het dus ook makkelijk zelf eens kunnen maken
    de lamskoteletjes skip ik
    je hoort er vast tzt nog van

    Posted by Gisela Nijsse, 31/01/2013 9:38pm (7 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments