De flauwgevallen imam

Gepost door: Corry Gepost op: 30 juli 2011 | 3 Reacties

Tags: ,

Ik ben dol op aubergines en erg blij dat ze weer in grote hoeveelheden op de markt liggen. Natuurlijk, ze zijn inmiddels het hele jaar door verkrijgbaar, maar op de een of andere manier spreken grote stapels op de markt me gewoon meer aan. Tja, vast een rudimentair trekje wat met seizoenskost te maken heeft. Hoe dan ook, ik heb aubergine gekocht en ga vandaag een volgend recept uit het kookboek 'De Griekse keuken thuis koken'. Dit keer een lekker bijgerechtje wat je met een salade en/of gehaktballetjes of spinaziepasteitjes gemakkelijk als hoofdgerecht kunt serveren: Melitzanes imam bayildi (aubergines met gestoofde tomaat). Het is een gerecht met een (klein) verhaal.

Imam bayildi is van oorsprong een Turks gerecht. Het verhaal gaat dat er eens een imam was, die op doortocht  over het platteland in Turkije besloot bij een huisje aan te kloppen omdat hij moe was. Een vrouw deed open en een heerlijke geur kwam met haar uit het huis, ze was net bezig om een maaltijd te bereiden. De imam had een lange dag achter de rug en had best wel trek. De vrouw nodigde de imam binnen om mee te eten. In het huis was de geur die hij rook zo verrukkelijk, zo onbeschrijfelijk lekker, dat hij meteen flauwviel. Vandaar de naam imam bayildi, oftewel flauwgevallen imam.

De Griekse keuken kent veel Turkse invloeden, deels vanuit de Turkse overheersingen in de loop der eeuwen, deels ook omdat beide keukens eenzelfde oorsprong hebben en gerechten zich in meerdere varianten hebben ontwikkeld. Imam bayildi is een eenvoudig, goedkoop gerecht dat inderdaad heerlijk smaakt. Voor de liefhebbers hieronder het recept. Over aubergines heb ik eerder een blog geschreven; ook staan enkele andere auberginerecepten op de receptenpagina.

Aubergines imam bayildi

Voor 4 personen: 3 aubergines met een totaalgewicht van ca 800 g - 1,5 dl olijfolie - 2 grote uien, gesnipperd - 3 teentjes knoflook, gesnipperd - 500 g verse tomaten, ontveld en in stukjes - 1 tl gedroogde oregano en 1 tl gedroogde tijm - 1 tl suiker - 3 el gehakte verse (platte) peterselie - 1 el tomatenpuree, aangelenkt met 1,5 dl heet water - zout, versgemalen zwarte peper.

Maak de aubergines schoon en snijd ze in ronde plakken van 1 cm dik. Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan en bak de plakjes (niet te veel tegelijk) aan weerszijde goudbruin. Leg ze naast elkaar in een overschaal.
Verhit de resterende olijfolie in een steelpan en fruit de uisnippers goudgeel. Voeg de knoflook toe en, zodra dat begint te geuren, de tomaten en wat water. Breng het mengsel op smaak met zout peper en roer er oregano, tijm en suiker door. Stoof het geheel met deksel op de pan onder af en toe roeren 15 min.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Roer de peterselie door het tomatenmengsel en schep op elk plakje aubergine 1-2 el. Giet de aangelengde tomatenpuree in de ovenschaal, in een hoekje, zonder de aubergines aan te raken. Zet de schaal 20-25 minuten in de oven; bedruip de aubergines één keer.
Serveer de aubergines warm of op kamertemperatuur.

Dit is het originele recept uit het boek. Zelf heb ik de plakjes aubergine gegrild in de grilpan, dan heb je minder olijfolie nodig en is het gerecht dus lichter (minder calorieën). En, net zo lekker (denk ik, want het origineel heb ik niet uitgeprobeerd Wink)!

imam bayildi

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Bedankt Anja en Lieneke voor jullie reacties. De band Imam Bayildi ken ik niet; ik zag dat ze in Paradiso hebben opgetreden.
    Ja, heerlijk hè, om thuis via gerechten dat Griekenlandgevoel een beetje terug te krijgen!

    Posted by Corry, 03/08/2011 5:15pm (9 years ago)

  • heerlijk recept, aubergine is mijn favoriete groente. Maar er is ook een hele leuke Griekse band met dezelfde naam als dit recept. Ontstaan uit het mengen van verschillende soorten muziek :)

    Posted by Anja, 03/08/2011 9:02am (9 years ago)

  • Hallo Corry,

    Mooi recept weer, ik ken en deel je Griekenland gevoel en ga mogelijke elke vakantie naar Griekenland. Jaren geleden heb ik dat "Griekenland gevoel" ook mee naar huis genomen. Aardappels en groenten eet ik al jaren niet meer, gewoon koken met een Griekse draai. Erg leuk om je blog te lezen...............

    Posted by Lieneke, 01/08/2011 11:03am (9 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments