Ayurvedische keuken: puur en eerlijk koken

Gepost door: Corry Gepost op: 15 juli 2012 | 0 Reacties

Tags: ,

Lang geleden toen ik klein was dacht ik 'als ik groot ben heb ik een huis met een tuin waaruit ik elke dag groente ga halen'. Nu ben ik groot, heb een huis en een tuin, maar is deze echt te klein om een respectabele moestuin te kunnen zijn. Wel staat er een mooie laurierboom en heb ik diverse (vooral mediterrane) kruiden geplant. En af en toe wat sla of rucola. Maar geen nood, mijn overburen hebben een grote moestuin en sinds vorig jaar zetten ze elke dag wat van de oogst buiten in een mini-minimarktkraam. Hoera!

En dus eet ik regelmatig verse groente uit hun tuin, aangevuld met zoveel mogelijk andere Zeeuwse producten. Zeeuwse kersen, Zeeuws lam, Walcherse bloemkool en aardappelen. Heerlijk eten, zoveel mogelijk biologisch,  als het kan uit de regio en aangevuld met kruiden uit eigen tuin. Deze uitgangspunten blijken goed te matchen met eten volgens de ayurvedische keuken, waar ik net een artikel over las. Leuk om even in te verdiepen.

De ayurveda komt uit India. Ayur betekent 'leven' en  veda  'weten'. Het uitgangspunt van ayurveda is het behouden van de balans in het lichaam. Voeding is de basis van gezondheid volgens de filosofie van ayurveda. Kruiden en vruchten hebben een helende werking. De ayurvedische keuken gaat uit van zes smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Een ingrediënt kan meerdere smaken bevatten. De zes smaken zouden allemaal in je maaltijd moeten zitten; ze zorgen ervoor dat de spijsvertering beter op gang komt en geven een bevredigend gevoel na de maaltijd. Grappig, bij het TV-programma Masterchef Australia werd ook altijd gehamerd op het combineren van deze smaken voor een topsmaak van de gerechten.

Het uitgangspunt van ayurveda is verder om alleen te eten als je trek hebt en dan te kiezen voor de juiste voeding. Een goede spijsvertering is belangrijk, kruiden helpen daarbij. Koken is eveneens belangrijk, rauw voedsel is minder gemakkelijk verteerbaar. De ayurveda geeft verder ook voedingsadviezen passend bij je type, wat weer afhankelijk is van spijsvertering, lichaamstype en psychische eigenschappen. De drie typen zijn vata, pitta en kapha, met elk hun eigen kenmerken.

De ayurveda vertrouwt op het zelf herstellend vermogen van de mens. Daar geloof ik ook in, al denk ik dat soms een beetje hulp nodig is. Ook sta ik niet achter het uitgangspunt van ayurveda dat alle ziekte in de geest ontstaat en zich pas daarna in het lichaam manifesteert. Men stelt bijvoorbeeld dat het krijgen van een ziekte als kanker komt doordat de energieën niet in balans zijn. Kanker is echter in de wetenschap uiterst zorgvuldig bestudeerd en is een duidelijk herkenbare ziekte met aanwijsbare uitingen. Niettemin ben ik er ook van overtuigd dat voeding een belangrijke rol speelt bij gezond zijn en lang leven.

Richtlijnen in de ayuveda:

  • Koken met producten van de seizoenen (uit de moestuin, van de markt)
  • Kunstmatige toevoegingen vermijden (geen pakjes, geen zakjes)
  • Kiezen voor kwaliteit (vers, biologisch, veel groenten)
  • Bevorderen van de spijsvertering (veel verschillende kruiden)
  • Kiezen voor streekproducten (alles zoveel mogelijk uit de omgeving halen)
  • Geen koffie, geen alcohol (oei..)

Een heel aardig boek dat eveneens het puur en eerlijk eten voorop stelt is 'Een pleidooi voor echt eten'  van Michael Pollan. Zijn advies: Eet niets dat je oma niet als eten zou herkennen. Ga voor echt eten, niet te veel en vooral planten.

Heerlijk is deze zomerse preitaart met dille en feta.

Preitaart


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments