Authentiek Grieks koken; puur en simpel. En lekker..!

Gepost door: Corry Gepost op: 4 mei 2010 | 0 Reacties

Tags: , ,

Vakantie, eindelijk rust en tijd om te genieten van de zon, het buiten zijn, leuke gesprekken en lekker eten. Smullen van de vele heerlijke gerechten die de Griekse keuken kent. Je laten verrassen door wat de kok en het seizoen samenbrengt. Jammie, jammie. Ik herinner me nog goed het plaatsje Afissos, in de Pilion, in het voorseizoen. Rustig, heel rustig was het er aan de boulevard toen we 's avonds op zoek gingen naar een leuk eettentje. En toegegeven, leuk was het, die kleine taverne direct aan het water. En stil. Maar het rook er heerlijk! Nee, een menukaart was er niet. We konden kiezen uit drie gerechten 'van het seizoen' en als we wilden ook nog wel wat anders als we even in de keuken zouden aanwijzen welke ingrediënten we lekker vonden. Het werd een superlekker stuk kalfsvlees in tomatensaus met pasta en gegrilde courgettes.  Mmmm, buikje rond! Helaas, een toetje zat er niet meer in...

Dat koken met seizoensproducten heeft er altijd ingezeten in Griekenland. Ik heb me laten vertellen dat de Griekse keuken eigenlijk al zo'n 25 eeuwen oud is en dat ze zelfs toen al diverse ingrediënten en specerijen mengden om het lekkerste resultaat te krijgen! En dat terwijl de rest van Europa zich voornamelijk voedde met geroosterd vlees! De belangstelling voor koken en eten is altijd gebleven in Griekenland. Zelfs beroemde schrijvers en filosofen hielden zich bezig met het uitproberen van verschillende combinaties om hun gasten te verrassen. Vanaf de tijd van Alexander de Grote werd het koken tot kunst verheven. Professionele en duurbetaalde koks deden hun intrede en de eerste kookscholen werden opgericht. De koks verwierven met de jaren een steeds grotere reputatie en werden qua naam zelfs vergeleken met grote wijsgeren in die tijd. Maar ja, ze werden duurder en duurder tot op een moment een slimme rijkaard z'n kok een keukenmaatje aanbood. Om de kok te ondersteunen en de rotklusjes op te knappen. Ja, ja. Leuk aangeboden, maar ondertussen kreeg deze slaaf de opdracht om de kunst flink af te kijken. En zodra hij het vak genoeg beheerste, vloog de opperkok eruit en kreeg de kokslaaf allerlei privileges om hem gemotiveerd te houden...

De Griekse keuken berustte altijd al op vier pijlers: verse ingrediënten, vitamines, eenvoud en afwisseling. Steeds weer werden en worden allerlei ingrediënten en specerijen verrassend met elkaar gecombineerd. Vlees en vis samen in een pan, een schotel van noten, rijst en fruit, diverse groenten met pasta, het kan allemaal. Een supergezonde keuken, gebaseerd op oude tradities en de verkrijgbaarheid van genoeg verse producten in de diverse seizoenen. Ik heb al eerder geschreven over het mediterrane dieet als een gezonde en lekkere levenswijze. Nu nog maar eens een passend recept erbij, gebaseerd op het gerecht dat ik in Afissos heb gegeten in de taverne aan het water. En, het is planttijd (en heeft genoeg geregend..), zet wat verse mediterrane kruiden in de tuin: rozemarijn, tijm, oregano, salie en liefst ook een laurierboom. Deze laatste groeit weliswaar langzaam maar dan heb je ook levenslang elke dag verse laurierblaadjes binnen handbereik. Heerlijk!

 

Gestoofd rundvlees (of kalfsvlees) in tomatensaus

Nodig voor 4 personen: 600 g magere runderlappen (of kalfslappen), in stukken - 2 el olijfolie (of half olijfolie/half boter)  - 1 ui, gesnipperd - 1 teentje knoflook, geperst - peper en zout - ½ tl kaneel - 1 blik gepelde tomaten (400 g) - 1 laurierblaadje.

Verhit de olijfolie en bak de stukken vlees lichtbruin. Strooi er ondertussen zout en peper over. Voeg de ui, de knoflook en de kaneel toe en zet het vuur laag. Bak een paar minuten tot de ui zacht is. Voeg de tomaten met het vocht toe. Prak de tomaten wat kleiner en roer alles goed door elkaar. Breng aan de kook, zet het vuur dan zacht en laat het vlees in ca. 2,5 uur gaar sudderen. Serveer met pasta of nieuwe aardappelen en groene groente zoals courgetteblokjes, broccoli, snijbonen, sperziebonen of groene kool. Een groene salade smaakt ook prima. Ik had geen peterselie in huis (en ook nog niet in de tuin), anders had ik er zeker nog wat overheen gestrooid!

Gestoofd rundvlees

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments