Droomhuisje te koop op Syros - Cycladen

Hoog bovenop een van de twee bergen op Syros ligt het dorpje Ano Syros, aan Ermoupoli aangebouwd. Daar is nu een schattig wit met blauw cycladenhuisje te koop, met een patio en naastgelegen mini-tuin, en een fenomenaal uitzicht vanaf het dakterras. Ermoupoli aan je voeten, een prachtige baai met in de verte gelegen eilanden en aan de horizon de ontmoeting tussen lucht en zee in vele tinten blauw, roze en rood (avond). Een buitenkans voor wie droomt van een eigen optrekje op een levendig en nog authentiek Grieks eiland in de Egeïsche zee. 

Read here the english text (without pictures).

Collage 1

 

Collage 2

 

Een eigen huis in Ano Syros
Het huisje is een fijn aanbod voor iemand die graag een eigen stekje wil dat enerzijds authentiek is, gebouwd met eerste klas materialen en anderzijds van alle moderne gemakken is voorzien. Een huis waar je zo in kunt, zonder al te veel te moeten veranderen of aanschaffen. Lees verder voor alle details of download de beschrijving als PDF

Authentiek
Het huis stamt uit de 17e eeuw en werd van 2000 tot 2002 opgeknapt, volgens richtlijnen van het Departement van Byzantijnse Archaeologie in Athene (een soort Monumentenzorg), en waaraan in de jaren tussen 2002 en nu steeds weer het één en ander verbeterd is, telkens met de nodige vergunningen. Het huis zou in de Middeleeuwen een hoektoren zijn geweest van de stadsmuren. Daarom staat het nu geheel vrij met een wijds uitzicht: baai en haven van Ermoupoli aan de zuidkant, de heuvels naar Alitini aan de westkant (de zon gaat dus onder achter de heuvels. Iets verder en lager dan het huis, de rode koepel en de klokkentoren van het orthodoxe kerkje van Aghia Triada (de klokken hoor je enkel op hoogtijdagen). 

Totale oppervlakte van het grondstuk: 90 m², waarvan 65 m² bewoonbare oppervlakte = 40 m² beneden en 25 m² boven (mezzanine). 

buitenkant

Buitenkant

Het huis heeft als entrée een kleine patio (avli) waar je heel privé kunt zitten en zonnen, ook beschut als er veel wind staat. De pergola heeft twee maal per jaar een roze dak van de bloeiende  bougainville (die het poortje flankeert, met aan de andere kant, bij de brievenbus, een Marokkaanse jasmijn). In de hoek een massief marmeren wasbak (uit Tinos) met 2 kranen (één voor de tuinslang). Er horen twee tuinstoelen bij: een kleine en een grote. Aangrenzend een bergkamer met rekken langs beide muren voor veel opbergruimte. 

avli

avli

Avli - patio voorkant

berging

Apothiki -berging

Boven is er een groot balkon met bovengenoemd uitzicht op zee met aan de horizon Mykonos en Tinos en, bij helder weer, Delos, en een stukje van Paros en Naxos. Aan de oostkant de oude huizen van Ano Syros, meestal in wit en blauw. Diverse huizen staan een leeg, waardoor het er heerlijk stil is.

balkon

Balkon

balkon

Balkon

balkon

Balkon

balkon

Balkon

Het balkon heeft een ingebouwde hoekbank. Verder zijn er twee ligstoelen en een marmeren rond tafeltje, welke in het huis blijven. Er is een kraan met tuinslang en een grote amphora met marmeren deksel. In de badkamers staan opvouwbare wasrekken, buiten zijn er  waslijnen gespannen (ook voor de buitengordijnen tegen de zon). 

Het huis is wit gepleisterd, met wit houtwerk voor beide pergola's en met lavendelblauw voor de dakrand en voor al het andere houtwerk. Het is op en in de rotsen gebouwd. De originele benedenverdieping is van natuurstenen muren van een halve meter dik, dus diepe vensterbanken. De verdieping moest opnieuw gebouwd worden en is van baksteen, met hetzelfde ‘uiterlijk’ als beneden. 

Indeling: 
Beneden:

De woonkamer, met één raampje in de deur, één raam op de patio en aan de zijkant nog een raam (met hor) en gevoerd gordijn op vloerlengte. Alle ramen hebben buitenluiken. Er is een gebroken wit balkenplafond en wit bepleisterde muren waarbij in één muur de stenen mooi zichtbaar gebleven zijn. Een halfronde hoekkast (vitrinekast) en een buffetkast met 4 laden blijven in het huis. Het divanbed is ingebouwd (eronder ruimte voor koffers enz.). Het heeft een nieuw matras (die erbij hoort); eventueel blijft ook beddengoed in het huis. In de woonkamer blijven verder een Afghaanse kelim, een paar geknoopte Griekse matten, een ronde witte IKEA tafel, uittrekbaar voor 8 personen, twee regisseursstoelen en 2 antieke Griekse stoeltjes. Onder de trap is een bezemkast met kapstok en schap. Boven het zijraam is er een airconditioning element voor koele en warme lucht. In de hoek staat een gaskachel, gekocht in de jaren van langdurige stroomonderbrekingen maar sinds tien jaar niet meer in gebruik. 

kamer

Kamer - livingroom

kamer

Kamer - livingroom

kamer

Kamer - livingroom

Witte traditionele trap met wit metalen leuningen aan de twee kanten. Daaronder een "bezemkast" met een schap, ladder, strijkplank, stofzuiger en kapstok.

 kamer

Een halfopen keuken, met: dezelfde terracotta betegeling als de woonkamer, hetzelfde plafond, een witte Franke gootsteen (3 bakken) en Grohe kraan met sproeislang, een grote ijskast met 3 diepvriesladen in het onderste gedeelte (met aparte instelling), een elektrisch fornuis (met vier 'branders' en oven) onder de afzuigkap (de traditionele schouw) en een magnetron. Ook blijft er een grote Brabantia one touch vuilnisbak.

kamer

Keuken - kitchen

keuken

Keuken - kitchen

De muur is half betegeld (wit en blauw), laden en kastjes zijn in lichtgrijs hout, een klein raampje geeft uitzicht op de olijfboom. Alle kleine elektra zijn ook in de prijs inbegrepen: stofzuiger, strijkijzer, mixer, broodrooster e.a. zodat u niet veel hoeft mee te nemen of aan te schaffen.

Er is een badkamer met wastafel in een kastje, een grote spiegel, gastentoilet, een grote schap en een klein schappenkastje, een (nieuwe) AEG wasmachine en daarop een Miele droger. Vloer en wanden in roze en witte tegels. Klein raampje voor ventilage. Boven de elektra hangt de (recente) waterboiler (60 liter). Aan de muur hang een klein elektrisch verwarmingselement.

Boven (mezzanine verdieping): 
Slaapkamer
met witgelakte houten vloer en wit balkenplafond, één balkondeur met buitenluiken en zicht op zee (zelfs vanuit bed). Vanaf het balkon een wijder zicht op de eilanden aan de horizon en een deel van de stad beneden. Eén zijraam met zicht op de heuvels, een ingebouwd dubbel bed (twee enkele matrassen van elk 80 cm breed en 200 cm lang (met bergruimte er onder), een ingebouwde garderobekast met houten deuren (alles wit) en grote spiegel, een ingebouwde kleinere open garderobe kast.

trap

slaapkamer - bedroom

slaapkamer - bedroom

slaapkamer - bedroom

slaapkamer - bedroom

slaapkamer - bedroom

slaapkamer - bedroom

Twee schappen voor boeken, snuisterijen, enz. Er blijft een wit bureautje met bureaustoel en een witte ladenkast, evenals twee nachtkastjes. In de hoek staat een ingebouwd (hoek)kastje voor de TV en DVD speler (blijven ook).

Aangrenzend een badkamer met één medium grote wastafel met marmer blad met kastje eronder, spiegel, een WC en een douche, alles in wit-blauwe tegels, ook de vloer. Boven de spiegel hangt een elektrisch verwarmingselement. Wit medicijnkastje. Wit balkenplafond. Raampje met hor en uitzicht op het Aghia Paraskevi klooster in de Noordelijke heuvels. De WC boven is uitgerust met een Geberit AquaClean systeem (dit laatste ter overname voor 2.000 euro). 

Eén wand (langs de trap) met ingebouwde schappen (bijvoorbeeld voor boeken); daarboven: airconditioning element voor koele en warme lucht. Ook belangrijk voor wie Griekenland kent: in beide WC's kan papier mee doorgetrokken worden (hoeft niet in de vuilnisbak)! 

Tuintjes:
Aan de westkant de eigen tuin, een met leistenen betegelde driehoek met een natuurstenen muurtje eromheen, met drie treden te bereiken vanaf het zijpad. Daarop een olijfboom (Kalamata olijven, de oogst is elk jaar anders), een cypres en twee paarse bougeainville tegen de muur - dit alles zelf geplant in 2003.  Aan de oostkant een grondstukje dat er niet bijhoort maar van de eigenaar gebruikt mag worden: ook met leisteen betegeld en aan de achterkant gewoon cement, wat natuurstenen treden tussen de twee niveaus, een nog kleine pijnboom, twee grote oleanders in potten (een roze en een witte), wat kleinere planten in potten of in de aarde (oleanders, hibiscus, lavendel, rozemarijn, basilicum, geraniums, witte lelies, blauwe jasmijn - elk seizoen weer anders. Veel klimop tegen een oude muur. Schaduw van een oude olijfboom van de buurman. Dat stuk grond heeft geen bouwvergunning dus niemand kan er iets mee doen; vandaar dat er toestemming is van de eigenaar om er een tuin van te maken.

tuin

tuin

Ligging:

Tussen twee parkeerplaatsjes, dus niet veel te klimmen. Op een dik kwartier kun je afdalen tot het centrum van Ermoupoli. Een mooie wandeling met altijd zicht op zee. Ermoupoli is een levendige stad, ook in de winter. Bioscoop met de laatste films (openlucht in de zomer), een theater (gebouwd in 1870), een ziekenhuis. De stad werd rond 1850 groots opgezet door Grieks-Orthodoxe scheepsmagnaten. De Neorion scheepswerf (vroeger de trots van het eiland) sterft een langzame dood (wel zo rustig!). Veel gezellige winkels, terrasjes rond het marmeren plein of langs de haven, taverna's, elke dag markt in het centrum. Grote supermarkten net aan de rand van de stad; ééntje levert de boodschappen aan huis. Ook in de winter is alles open. Het is een neoklassieke stad met een deel dat heel Italiaans aandoet. 

uitzicht

uitzicht

uitzicht

Het eiland is klein (85 km²), heeft geen grote stranden maar wel gezellige visserhaventjes en enkele mooie badplaatsjes of nog geheel verlaten baaien. Het noorden is onbewoond en moet dat ook blijven. Doet 's winters aan de Schotse Hooglanden denken. 

Ano Syros (waar het huis dus staat) is de middeleeuwse stad van het eiland, al bewoond vanaf de 12de eeuw, bekroond door de katholieke burchtkerk van Sint George. De huizen binnen de muren gaven bescherming tegen de piraten. Het is een labyrint van steegjes, met treden, dus ideaal voor wie geen verkeerslawaai wil. Er loopt een weg rond de heuvel met hier en daar parkeerplaatsen waar vroeger de stadspoorten stonden. Er is een gratis bus van en naar de stad, van 4 x per dag tot 6 x (op koopavonden). Taxi’s zijn er volop; de rit kost 3,50 tot 4 euro.  Ano Syros is ook de geboorteplaats van Markos Vamvakaris, de grote rebetika componist. Elke zomer is er een festival, ook beneden in de stad, vaak gratis concerten met goede performers, ook jazz en klassiek op het programma.  

Het eiland heeft twee ferry connecties per dag met Piraeus en de omliggende eilanden tot en met Santorini (een nachtboot naar Rhodos, 2 x per week).  Er is ook een klein vliegveld met haast elke dag een vlucht naar en van Athene. De ferry doet er een kleine 4 uur over; het vliegtuigje 20 minuten. 

Lopende onkosten
Kadaster dit jaar (2018): 212 euro (dit varieert per jaar wat).
Gemeentebelasting (voor ophaal vuilnis; die deponeer je hier in het dorp in de containers op de parkeerplaatsjes - ook recyclage containers): deze wordt verrekend met de water- en elektriciteitsrekeningen. 
Elektriciteit (DEI als provider): gemiddeld 75 euro per maand (het huis wordt ongeveer zes maanden per jaar bewoond). 
Water gemiddeld 16 euro per maand. Een tuinman geeft tijdens afwezigheid de tuinen water (vraagt 7,50 per uur). 
Verzekering (brandschade, diefstal enz): éénmalig per jaar 96 euro.  Er is een vaste telefoonlijn en een internetverbinding van de OTE, met hun Conexx-TV verbinding: 85 euro per maand.

Vraagprijs
De vraagprijs van dit super complete huis is 119.000,00. Het is beschikbaar vanaf medio 2019 (in overleg).
Wilt u meer informatie of heeft u interesse om het huis te bezichtigen? Stuur dan een berichtje via het mailadres Eve.lyn@live.nl  met uw mailadres en telefoonnummer. Dan neemt de familie contact met u op. Op verzoek kunnen we ook nog meer foto's van het huisje sturen. Er zijn veel detailfoto's beschikbaar.

Tot slot een leuk filmpje van een wandeling door de smalle straatjes van Ano Syros.